Thoms Stadsbrouwerij

Thoms Stadsbrouwerij

Met kleine ogen ontgrendel ik donderdagochtend mijn Iphone. Ik zie een aantal leuke reacties op mijn Instagram Stories van de avond daarvoor; sommige dagen mij uit het beste biertje te komen tappen achter hun bar en anderen lachen vooral om de mislukte selfies met Lieke en de 5 bierpullen. Ondanks de kleine sporen van hoofdpijn, zijn de foto’s van gisteravond een heerlijke herinnering van weer een goede avond. Enige tijd geleden is in Rotterdam een trend ontstaan, waar bier in een andere rol wordt voorgesteld. Het glas gevuld met gouden drank en mooie schuimkraag staat niet meer symbool voor een eenvoudig drankje. Maar iedere slok die je nu drinkt, daagt je uit om karakter te proeven. THOMS Stadsbrouwerij speelt niet alleen goed in op deze trend, ze geven ook hun eigen unieke invulling hieraan. Midden in het hart van Rotterdam, in de schaduw van de drukte van de Meent, vind je op het hoekje een zaak die je naar binnen roept. Links van de ingang staan de ketels hard te werken voor de smaakpapillen van jou en mij. Boven de bar hangen de grote fusten gevuld met goud genot en rechts staan lange uitnodigende tafels die met dikke rode pijpleidingen aangesloten zijn op een van de fusten, zodat je zelf een biertje kunt tappen.

Terwijl ik op een van de krukken aan de tafel klim, word ik begroet door Esther. Esther is zo iemand met wie je de hele avond wilt praten en na de eerste keer nog altijd zoekt als je THOMS binnenloopt. Nieuwsgierig vraagt ze hoe ik verbonden ben met deze avond en ik vertel haar over mijn ontmoeting met de initiatiefnemer van Rottergram – een van de grootste en meest bezochte Instagrampagina’s met betrekking tot Rotterdam. Een stad waar ik graag ben, waar ik soms van vlucht, maar altijd thuis ben. Mijn antwoord aan Esther is dit verhaal. Ik schrijf namelijk een blog over al het moois in Rotterdam, daarom dus ook over THOMS Stadsbrouwerij. De gene die hier met veel enthousiasme over kan vertellen is Ellen. Samen met haar broer heeft ze van veel zaken in Rotterdam een begrip weten te maken, dit is haar volgende uitdaging. Haar opvallende verstand van zaken en betrokkenheid bij de gasten, stralen een vertrouwen uit dat uitnodigend werkt. Ze zeggen wel eens dat bij het ervaren van smaken, alle zintuigen mee horen te doen. De geur bepaalt voor een groot deel hoe je de smaak verwerkt en het geluid bepaalt het referentiekader. Die avond heb ik ervaren hoe niet alleen het geluid van een opengedraaide tap doet hunkeren naar een tinteling op je tong of hoe de warmte van de stomende ketels vraagt om een aanraking met het koude glas. Het zijn vooral een paar bruine ogen omlijst door donkere wenkbrauwen en een boevige glimlach die de behoefte tot verkoeling doen oproepen.

Serge begeleidt ons rond en vertelt over alle stappen in het proces van bierbrouwen. Met overtuiging in zijn stem legt hij liefde bij de THOMS Stadsbrouwerij. Hier draait het om echt een Rotterdams product. Niet lullen, maar brouwen. Ze zetten hier dan ook bieren op de kaart die vergelijkbaar zijn met de verschillende wijken of plekken in Rotterdam. Denk aan de Coolsingel en de Korte Lijnbaan, een plek die voor iedereen makkelijk toegankelijk is en voor bijna allemaal wel een hoekje heeft. Dit geldt ook voor het bier met de naam “THOMS Keilen”, subtiel en crispy. Het bier met de naam “THOMS NEIPA” is mijn favoriet en vergelijk ik met de Kralingse Plas – dé plek waar je naar toe gaat als je even de drukte van de stad wilt ontvluchten. Een slok en doet je denken aan zorgeloos genieten van de zon die zijn licht reflecteert op het deinende water. Of denk bijvoorbeeld aan het “THOMS Hoppy Pale Ale” dat na een slok de illusie wekt van een verbintenis van culturen. De straat waar elk moment werelden samenkomen en hand in hand lopen is de Witte de With. De smaak van dit bier is eentje die rond blijft dansen in je mond en sluit hier daarom perfect op aan.

Iets dat alle bieren op de tap gelijk met elkaar hebben, is de manier waarop ze in het glas glijden. Serge laat zien hoe de perfecte schuimkraag op het biertje komt. Met stevige handen maakt hij het glas nat en trekt de biertap open, onder de juiste hoek en in een vloeiende beweging stroomt het glas vol en schuift hij mij met een knipoog een perfect glas voor. Hij leert mij vandaag één ding: bier tappen doe je met alle zekerheid die je in je hebt. Een zekerheid die vergelijkbaar is met de uitstraling van Rotterdam. Een stad gegroeid uit de wederopbouw, die nu concurreert met andere metropool steden. Ondanks de jarenlange voorsprong van deze steden, hebben ze nog steeds niks op ons stadje Rotterdam. THOMS Stadsbrouwerij past precies bij deze mentaliteit, zij gaan zich ook niks laten vertellen door andere horecazaken. Dit is het perfecte voorbeeld van een plek waar hard werken, opnieuw ontdekken en samen aanpakken het onderscheidende vermogen van Rotterdam laten zien.

Tot snel,

Klaartje Fuchs
Mrs.Rotterdam

Instagram.com/Mrs.Rotterdam
Instagram.com/Clara.is.Klaar

 

 

 

 

2 Replies to “Thoms Stadsbrouwerij”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *